Arama

Uğur Tepe ÇİDEM’i anlattı: Çiftçi yeni ürünü önce burada deneyecek

Uğur Tepe, ÇİDEM’de farklı ürün ve üretim yöntemlerinin Eskişehir koşullarında denenerek sonuçların çiftçilerle paylaşılacağını açıkladı.

25/09/2026 13:51 | Son Güncelleme : 25/09/2026 14:07 | Okunma Sayısı : 21 | Esra Yavuz


Uğur Tepe ÇİDEM’i anlattı: Çiftçi yeni ürünü önce burada deneyecek

Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hayata geçirilen Çiftçi Destekleme ve Eğitim Merkezi’nin (ÇİDEM) çalışma modelini anlattı. Uğur Tepe, çiftçilerin farklı ürünleri ve üretim tekniklerini kendi tarlalarında uygulamadan önce merkezde görerek sonuçlarını inceleyebileceğini söyledi.

ÇİDEM için Büyükşehir Belediyesi ile Seyitgazi Belediyesi arasındaki iş birliği 2026 yılının başında resmileştirildi. Büyükşehir Belediyesinin açıklamasına göre protokol, modern tarım uygulamalarının üreticilere uygulamalı eğitimlerle aktarılmasını amaçlıyor. (Eskişehir Büyükşehir Belediyesi⁠)

Uğur Tepe, çalışmaların 2022 yılında BEBKA desteği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin ortaklığıyla başlatılan Taşlık Çiftlikköy Projesi’ne dayandığını söyledi. Değişen tarımsal ihtiyaçlarla birlikte alanın geliştirildiğini belirten Uğur Tepe, ÇİDEM ile projeye yeni bir işlev kazandırıldığını ifade etti.

Uğur Tepe, “ÇİDEM’i yalnızca üretim yapılan bir tesis olarak değil; bilginin toprakla, teknolojinin üreticiyle, tecrübenin ise yeni nesillerle buluşacağı yaşayan bir merkez olarak görüyoruz” dedi.

Merkezde farklı üretim modellerinin uygulamalı olarak gösterileceğini anlatan Uğur Tepe, tıbbi ve aromatik bitkiler, üzümsü meyveler, sebze ve meyvecilik, topraksız çilek yetiştiriciliği ve sera uygulamaları üzerine çalışmalar gerçekleştirileceğini belirtti.

Küçük ölçekli deneme bahçeleri ve uygulama parselleri oluşturduklarını söyleyen Uğur Tepe, farklı ürün, çeşit ve yetiştirme yöntemlerinin Eskişehir’in iklim ve toprak koşullarında denenmesini hedeflediklerini kaydetti. Sonuçların kayıt altına alınacağını belirten Uğur Tepe, elde edilecek bilgilerin üreticilerle paylaşılacağını söyledi.

Uğur Tepe, tarımda yalnızca ne kadar ürün elde edildiğine bakılmaması gerektiğini belirterek su kullanımı, maliyet, iklim şartlarına dayanıklılık ve ürünün ekonomik değerinin de önemli olduğunu ifade etti.

Uğur Tepe, “Bu nedenle ÇİDEM’de temel anlayışımız; üretmek, işlemek, değer katmak ve değerlendirmektir” dedi.

Merkezde bulunan kurutma ve distilasyon tesisleriyle çiftçilerin ürünlerini hasat sonrasında da değerlendirebilmesine imkan sağlanacağını anlatan Uğur Tepe, ürünlerin raf ömrünün ve ekonomik değerinin artırılmasını amaçladıklarını söyledi.

ÇİDEM’in yalnızca bitkisel üretime odaklanmayacağını belirten Uğur Tepe, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğine yönelik alanların da oluşturulduğunu açıkladı. Üreticilerin hayvancılıktaki farklı uygulamaları merkezde görebileceğini ifade etti.

Merkezin en önemli bölümlerinden birinin eğitim olacağını söyleyen Uğur Tepe, üniversite ve Ziraat Mühendisleri Odası ile iş birliği içerisinde çiftçiler, kadın üreticiler ve gençlere uygulamalı eğitimler verileceğini belirtti. Üniversite öğrencilerinin de ÇİDEM’de eğitim ve staj yapabilmesi hedefleniyor.

Çocukların ve gençlerin tarımsal üretimi yakından tanımasını istediklerini belirten Uğur Tepe, merkezde atölyeler, yaz okulları ve üretici buluşmaları düzenleneceğini söyledi.

Uğur Tepe, “Üreticimiz yeni bir ürünü ya da üretim yöntemini kendi tarlasında uygulamadan önce burada görsün, sonuçlarını değerlendirsin ve kendi üretimi için en uygun yöntemi bulabilsin” ifadelerini kullandı.

ÇİDEM’in çiftçinin tecrübesini bilim ve teknolojiyle aynı noktada buluşturacağını belirten Uğur Tepe, projeye verdiği destek nedeniyle Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, BEBKA, meslek odaları, üniversite, çalışanlar ve üreticilere teşekkür etti.

 

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı

Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı

Erasmus+ kapsamında yürütülen "Eğitim Perspektifinden Yetişkin Romanların İhtiyaçlarının Anlaşılması" projesinin ikinci ulusötesi toplantısı Eskişehir'de gerçekleştirildi.

1 ay önce
Porsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti

Porsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti

Eskişehir'in simgelerinden Porsuk Çayı'nın Sümer Mahallesi'nden geçen bölümünde su yüzeyinde biriken plastik şişe, ambalaj ve karton bardaklar çevre kirliliğine neden oldu.

1 ay önce
Kaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı

Kaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı

Eskişehir kent merkezinde kaldırıma park edilen bir otomobil, yayaların geçişini engelledi. Vatandaşlar, özellikle engelli bireyler, yaşlılar ve bebek arabası kullanan aileler için tehlike oluşturan görüntüye tepki gösterdi.

1 ay önce
Yorumlar