Bugun...


Sezai ŞEN

facebook-paylas
Cetemenler Belediyesi!
Tarih: 24-06-2024 22:49:00 Güncelleme: 24-06-2024 22:49:00


Özellikle 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinden hemen önceki süreçte Eskişehir'den bir firmanın ismini çok sık duymaya başladık. Bildiğimiz bir firmaydı, zaman zaman kendi işlerimizi de yaptırdığımız, alışverişimizi yaptığımız bir firmaydı bu. Birçok Eskişehirli ismini ve yaptıklarını gayet iyi bilirdi.
Haklarında birçok iddia vardı; ancak hangi iddia doğruydu, hangisi yanlıştı bizim bilmemize tam olarak imkan yoktu. Evet, ortada birtakım gerçekler vardı ve biz bunları dile getirmek, kamuoyu ile de paylaşmak zorunda hissediyorduk kendimizi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AYŞE ÜNLÜCE'YE SORDUK
Nihayetinde 23 Mayıs 2024 tarihinde sosyal medya hesabımızdan şöyle bir paylaşım yapmayı uygun gördük:
"Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'ye doğrudan teminle ilgili kamuoyuna açık sorularımızdır:
-Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizdeki firmalarımızdan birisi olan Cetemenler ile doğrudan temin üzerinden ne kadar iş yapıyorsunuz? Büyükşehir Belediyesi'nin son 10 yıl içinde ilgili firmaya doğrudan temin ile verdiği işlerin toplam miktarını günlük fiyatlar üzerinden açıklayabilir misiniz?
-İştigal konusu olsun ya da olmasın doğrudan temin ile ilgili olarak hemen tüm işlerinizi ilgili firma ile yaptığınızı doğru mudur?
-Sizin Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığınız günlerinde ilgili firmaya veya benzer yandaş firmalarınıza ne kadar baskı ve promosyon işi verdiniz, verdirdiniz?
-Yaptırdığınız işlerden dolayı ne kadar fatura kestirdiniz?
- Kestirdiğiniz faturalar size mi kesildi yoksa Büyükşehir Belediyesi'ne mi kesildi?"
Bu paylaşımımız çok büyük ilgi gördü. Yaklaşık 50 bin görüntülenme elde etti. Paylaşıma çok sayıda yorum da geldi. Ancak Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden ses gelmedi. Ayşe Ünlüce ve ekibi sorularımızdan belki rahatsız oldular ancak kamuoyuna bilgi vermemekten rahatsız olmadılar!
AYŞE ÜNLÜCE'NİN OLUP BİTENDEN HABERİ YOK DEDİLER AMA NASIL OLMAZ Kİ?
Biz 29 Mayıs 2024'te bu sefer "Ayşe Ünlüce ve ekibi bir haftadır kulağının üstüne yatıyor!
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Ünlüce'ye, kamuoyuna açık olarak doğrudan temin ile ilgili birkaç soru sorduk 23 Mayıs 2024'te. O gün bugündür Ayşe Hanımın yönetimi kulağının üstüne yatmaya, kamuoyunda konuşulanları duymuyormuş gibi davranmaya çalışıyor.
Eskişehir halkı sizi bunun için seçmedi; her işinizi şeffaf bir şekilde yapasınız, belediyenin imkanlarını belli yandaşlara sunmayasınız, sadece Eskişehir halkının menfaatlerini düşünesiniz diye seçti.
Bu yüzden lütfen kamusal sorumluluğunuzu yerine getirin ve Eskişehir halkını bilgilendiriniz! Halk sizden şeffaflık ve adillik bekliyor!" ifadelerimizin arkasına ekledik sorularımızı.
Her neyse, biz paylaşımlarımıza devam ettik. Bu sefer takvimler 5 Haziran 2024'ü gösteriyordu ve ifadelerimiz kamuoyunun huzuruna şöyle çıkıyordu:
"Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ayşe Ünlüce!
Size uzunca bir zamandan beri soruyoruz, lütfen cevap veriniz:
Neden şehrimizde neredeyse sadece Cetemenler ile doğrudan teminle iş yapıyorsunuz? Neden ihale ile alım yapmıyorsunuz?"
Peki, Ünlüce ve ekibinden bir cevap geldi mi? Hayır.
Sorularımızdan, kamuoyunu bu konuda bilgilendirmemizden rahatsız olmakla yetindiler!
Biz yazmaktan, onlar sorularımızı cevapsız bırakmaktan sıkılmadılar. Tabi bu arada bize yeni yeni bilgiler de ulaşıyordu!
7 Haziran 2024'te sosyal medyadan bu sefer yeni bilgiler ışığında sorularımızı hem kısalttık hem güncelledik!
"Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ayşe Ünlüce,
Belediyenizde doğrudan teminle iş yapanların neler yaptıklarını biliyor musunuz bilmiyor musunuz?
Olup bitenden haberiniz var mı yok mu?"
Evet, çünkü biz konuyu yazıp çizerken bazı kaynaklarımız olup bitenden henüz yeni belediye başkanı olan Ayşe Ünlüce'nin haberinin olmayabileceğini söylüyorlardı. Gerçi bir dönem genel sekreterlik yapmıştı ve bunları bilmesi gerekirdi diye düşündük ama yine önceki dönem belediye başkanının talimatlarının dışına çıkamayacağını da bildiğimiz için kendisine hak da verdik.
SEYİTGAZİ BELEDİYESİ İLE DOĞRUDAN TEMİN YÖNTEMİYLE ÇALIŞIYORLARMIŞ, KAMU KURUMLARI İLE DE
Bu arada bize bilgiler akmaya devam ediyordu. İlgili firma başta Seyitgazi Belediyesi olmak üzere birçok dış ilçe belediyeleri ile de doğrudan temin yöntemi ile ticaret yapıyordu. 
Burada hemen şunun altını çizmek isteriz: İlgili firmanın vatandaşlarla yaptığı, özel firmalarla yaptığı ticarete biz kesinlikle karışmayız. Bu yönüyle kendilerini takdir de ederiz. Ancak kamuda tasarruf için ard arda tasarruf tedbirleri açıklanırken, belediyellerin işlerinin hemen tamamına yakınını doğrudan teminle halleder hale gelmeleri bize hiç de doğru bir davranış gibi gelmedi, gelmiyor.  Hani doğrudan temin kanalında tek bir firmaya mahkum olmama olsa, farklı farklı firmalarla çalışılmış olsa yine insan şüphelenmeyecek. Ama gerekli gereksiz her şeyi tek bir firmadan aldığınız zaman işte bizim zihnimiz orada devreye girer ve halk adına sorar: Neden hep aynı firma ile çalışıyorsunuz, çalışıyorlar?
Şehirdeki CHP'li, AK Partili veya başka bir partili tüm belediyelerin doğrudan temin konusunda aynı firma ile çalışması doğal olarak soruların sorulmasına neden oluyor.
Peki daha neler oluyor?
ÜNİVERSİTELER, HASTANELER BAŞTA OLMAK ÜZERE NEREDEYSE TÜM KAMU KURUMLARI
İddialara göre aynı firma şehirdeki tüm hastanelerle, tüm üniversitelerle, tüm kamu kurumları ile doğrudan temin yoluyla önemli işler yapıyor.
Biz firmaya bir şey sormak istemiyoruz. Muhtemelen cevap vermezler. Ancak tüm belediyelerin ve kamu kurumlarının adeta iş birliği etmişcesine neredeyse tüm işlerini tek bir firmayla ve doğrudan teminle yaptırmaya kalkışmaları doğal olarak şüpheleri artırıyor.
Dışarıdan bakıldığında ilgili firma kollarıyla Eskişehir'deki tüm belediyeleri ve kamu kurumlarını sarmış gibi görünüyor. İddialar göre ilgili firma sadece belli bir vade ile mal ya da hizmet satıyor bu kurumlara ve bu yüzden de normal fiyatların neredeyse iki katı fiyat veriyor. İhale olmadığı için, doğrudan teminle büyük oranda ticaret yapılıyor. Daha başka firmaların tepkisine maruz kalıyorlar. Tabi bunlar kamuoyuna yansıyınca doğal olarak Eskişehir halkı da belediyelerin ve kamu kurumlarının alım satımlarını şeffaf bir şekilde yapmalarını talep ediyor ki en doğal hakları.
Evet, Eskişehir'de bir firma var ve bu firmanın kamuyla yaptığı işler gerçekten de dikkat çekici boyutlarda. Biz de birçok firmanın ve kişinin dikkatini bu kadar çok çeken bir konuyu gündeme taşıdık. Bakalım başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyelerden, kamu kurumlarından ve firmanın kendisinden bu yazımıza herhangi bir cevap gelecek mi!
Cevap gelir gelmez ancak biz bize ulaşanları yazmaya devam edeceğiz. Bu konuyu aydınlatmak başta büyükşehir ve kamu kurumlarımızın görevi. Her türlü tasarruf tedbirinin yürürlükte olduğu bir dönemde alakalı-alakasız her türlü ihtiyacın tek bir firma üzerinden karşılanmaya kalkışılması elbette sorgulanması gereken bir konudur. 
Zira bazılarının ağzında Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin adı "Cetemenler Belediyesi" olarak telaffuz edilmeye başlanmış. Bu hem firma hem de belediye için hiç de arzu edilen bir şey değil. Bu yüzden öncelikle bu iki tarafın kendilerini bu şüpheli durumdan uzak tutmaları gerekir.
Umarız bu yönde samimi bir gayret gösterirler!

 



Bu yazı 5871 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI