![]() |
Tweet |
AK Parti Eskişehir Milletvekili ve MKYK Üyesi Nebi Hatipoğlu, TBMM kabul edilen düzenlemelerle madencilik, yenilenebilir enerji alanında ülke kalkınmasına önemli katkılar sunacak adımlar atılmasının yolunu açtıklarını söyledi. Sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada iddia edilidği gibi zeytin ağaçlarının yok edilmediğini tam tersine sayılarının sürekli artırıldığına dikkat çeken Hatipoğlu "AK Parti olarak, hem toprağımıza hem yer altı kaynaklarımıza sahip çıkan bir anlayışla çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
Hatipoğlu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"Gazi Meclisimizde kabul edilen 215 Sıra Sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile enerji ve madencilik alanlarında düzenlemeleri hayata geçiriyoruz.
Yasalaşan bu kapsamlı düzenlemeyle; ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak önemli adımlar atılmıştır.
Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının bürokratik süreçlerini basitleştiriyoruz.
Yenilenebilir enerjiden daha fazla yararlanabilmek adına izin süreçlerini hızlandırıyoruz. 48 aya kadar uzayan izin süreçlerinin 18 ayda tamamlanmasını hedefliyoruz.
Türkiye olarak esen rüzgarından, doğan güneşinden, akan suyundan daha fazla yararlanacak kanuni düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Bugün Ülkemizin kurulu gücümüzün %60’ını yenilenebilir enerji kaynakları oluşturmaktadır. Bu oranı kısa sürede daha da arttıracağız.
Enerji arz güvenliği için düzenlemeler yapıyoruz.
Enerji arz güvenliğini ve elektrik arzının devamlılığı için kesintisiz enerji kaynaklarına destek sağlıyoruz. Özellikle 28 Nisan 2025 tarihinde İspanya ve Portekiz’de yaşanan geniş çaplı elektrik kesintileri sürekli ve güvenilir üretim yapabilen enerji kaynaklarımızın sistemdeki önemini bir kez daha göstermiştir. Benzer olaylar Türkiye’de yaşanmaması için sisteme denge sağlayacak sürekli üretim yapabilen kaynakların varlığı desteklenmektedir.
Madencilik Sektöründe yatırımların arttırılması için hukuki öngörülebilirlik sağlanıyor.
Madencilik faaliyetlerinin gerektirdiği yatırımların ekonomik büyüklükleri göz önüne alındığında hukuki öngörülebilirliği sağlama hedefleri ile başta izin süreçleri olmak üzere işletme süreçlerinin kriterleri netleşiyor.
Madencilik sektörünün gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı %1,2’dir. Maden rezervi potansiyeli yüksek ülkemizde, 2028 itibariyle bu oranı %2’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Gelişmiş ülkelerde bu oran %5-8 arasındadır.
Madencilikte insan ve çevre hassasiyeti arttırılarak rehabilitasyon süreçleri yeniden düzenleniyor.
Rehabilitasyon bedellerinin belirlenme süreçleri güncellenmekte ve böylelikle bedeller arttırılmakta ve bu bedellerin reel değeri koruması için nemalandırılması sistemi getirilmektedir.
Rehabilitasyon konusunda yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde madencilik faaliyetine son verilmesi öngörülmektedir.
Madenlerdeki devlet hakkı oranları artışlar oluşturacak şekilde güncellenmektedir.
2002 yılında 101 milyon olan zeytin ağacı sayısını, bugün 205 milyona yükselttik.
Ülkemizde 2002 yılında 101 milyon zeytin ağacı varken, bugün zeytin ağacının sayısı 205 milyona yükselmiştir. 2002’den bugüne Ak Parti hükümetleri döneminde, 100 milyondan fazla zeytin ağacı toprakla buluşmuştur. Bu yasa ile enerji arz güvenliği ve elektrik arzının devamlılığı amaçlı düzenleme çerçevesinde, 10 yıl içinde yaklaşık 45 bin zeytin ağacı taşınması ve ayrıca taşınan ağaç kadar yenisinin dikilmesi öngörülmektedir.
Zeytin ağacı sayısını 100 milyondan fazla artırmış bir iktidar olarak zeytinciliğe destek vermeye devam edeceğiz.
Ülkemiz 2002 yılında sofralık zeytin üretiminde dünyada 4. sırada iken bugün 1. sıraya yükselmiştir.
Zeytinyağı üretiminde 2002 yılında 5. sırada iken bugün 2. sıraya yükselmiştir.
Son 22 yılda zeytin ihracatımız 7 kat artarak 200 milyon doların üzerine çıkmıştır.
Ak Parti Hükümetleri döneminde zeytinyağı ihracatımız 10 kat artarak 500 milyon doların üzerine çıkmıştır.
AK Parti olarak, hem toprağımıza hem yer altı kaynaklarımıza sahip çıkan bir anlayışla çalışmaya devam ediyoruz."