Eskişehir'de ellerini sermaye yaptı: 26 yıldır sanatını yaşatıyor
Eskişehir'de 2000 yılında maddi imkânsızlıklara rağmen seramik atölyesi açan Alina Öznür, 26 yıldır sanatını sürdürüyor. Ellerini en büyük sermayesi olarak gördüğünü belirten Öznür, zarar görmemeleri için bıçak kullanmaktan bile kaçındığını söyledi. Selçuklu motiflerinden esinlenerek eserler üreten sanatçı, kendi işini kurmak isteyenlere cesaretli olmaları çağrısında bulundu.
19/10/2026 12:52 | Son Güncelleme : 19/10/2026 13:40 | Okunma Sayısı : 23 | Enes Atkan
Eskişehir'de yaşayan seramik sanatçısı Alina Öznür, 2000 yılında maddi zorluklar içerisinde açtığı atölyesinde 26 yıldır üretmeye devam ediyor. Tasarımından şekillendirilmesine, boyanmasından fırınlanmasına kadar eserlerinin her aşamasıyla ilgilenen Öznür, ellerini en değerli sermayesi olarak gördüğünü belirterek onları korumak için günlük yaşamında bile özenli davrandığını anlattı.
Selçuklu motiflerini seramik eserlerine taşıyor
Atölyesinde ağırlıklı olarak Selçuklu motiflerinden esinlenen çalışmalar yaptığını belirten Alina Öznür, her eserin kendine özgü bir hikâyesi olduğunu söyledi.
Seramik üretiminin tasarım, çamurla şekillendirme, kurutma, boyama ve fırınlama aşamalarından oluştuğunu anlatan Öznür, kullanılan özel boyaların renklerinin fırınlama sonrasında ortaya çıktığını ifade etti.
Öznür, “Bir ürünü oluştururken ilk önce tasarlıyoruz. Daha sonra çamur uygulamasını yapıyoruz. En son olarak boyama uygulamasını gerçekleştiriyoruz. İşlem sonunda ürünler fırınlanıp iş bitmiş hale geliyor ve sunum aşamasına geçiyoruz” dedi.

Küçük bir seramik boncuk bile 10 günde tamamlanabiliyor
Seramik sanatında ürünün büyüklüğünden çok üretim aşamalarının zaman aldığını belirten Öznür, küçük bir boncuğun bile tamamlanmasının bir haftayı aşabildiğini söyledi.
Şekillendirme ve kurutma işlemlerinin ardından boyama ve fırınlama aşamalarına geçildiğini anlatan sanatçı, bir eserin tamamlanmasının yaklaşık 7 ila 10 gün sürdüğünü ifade etti.
“Benim sermayem ellerim”
Mesleğine büyük bir tutkuyla bağlı olduğunu söyleyen Alina Öznür, sanatın hayatındaki yerini şu sözlerle anlattı:
“Ben işimi çok seviyorum. Başka meslek yapabileceğimi sanmıyorum. Sanat için doğduğumu düşünüyorum. Çok keyif alıyorum yapmaktan, uygulamaktan ve tasarlamaktan.”
Ellerini mesleğinin en önemli parçası olarak gördüğünü vurgulayan Öznür, zarar görmemeleri için günlük yaşamında da dikkatli davrandığını belirtti.
Öznür, “Herkesin bir sermayesi var, benimki de ellerim. Ben bunu fark ettikten sonra ellerime dikkat etmeye başladım. Mesela bıçak kullanmıyorum çok fazla. Onları zorlamıyorum çünkü onlar benim için değerli” ifadelerini kullandı.
“Hiç param yoktu ama ellerim vardı”
Atölyesini açtığı dönemde maddi imkânlarının oldukça sınırlı olduğunu anlatan Öznür, bugünlere gelmesindeki en büyük etkenin cesareti olduğunu söyledi.
Sanatla uğraşan ancak ürettiklerini ticarete dönüştürmekten çekinen kişilere seslenen Öznür, “Benim onlara önerim asla korkmamaları. Çünkü üretilmiş her şey bir kazanca dönüştürülebilir. Her sunduğunuz ürün başkasının ilgisini muhakkak çekecek” dedi.
26 yıldır atölyecilik yapmasını cesaretine borçlu olduğunu belirten Öznür, başladığı günleri şu sözlerle hatırlattı:
“Bu atölyeye başlamak zor bir süreçti. Mesela hiç param yoktu başladığımda. Lakin yürürken şöyle dedim: 'Param olmayabilir ama ellerim var, benim sermayem ellerim olacak' deyip çıktım yola.”

Bunlar da ilginizi çekebilir
Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı
Erasmus+ kapsamında yürütülen "Eğitim Perspektifinden Yetişkin Romanların İhtiyaçlarının Anlaşılması" projesinin ikinci ulusötesi toplantısı Eskişehir'de gerçekleştirildi.
2 ay öncePorsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti
Eskişehir'in simgelerinden Porsuk Çayı'nın Sümer Mahallesi'nden geçen bölümünde su yüzeyinde biriken plastik şişe, ambalaj ve karton bardaklar çevre kirliliğine neden oldu.
2 ay önceKaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı
Eskişehir kent merkezinde kaldırıma park edilen bir otomobil, yayaların geçişini engelledi. Vatandaşlar, özellikle engelli bireyler, yaşlılar ve bebek arabası kullanan aileler için tehlike oluşturan görüntüye tepki gösterdi.
2 ay önce