Arama

Eskişehir’de kırsal alanlar için yangın tedbirleri artırıldı: Bildirim zorunlu olacak

Eskişehir Valiliği, kırsal alan ve orman yangınlarının önlenmesi amacıyla yeni tedbirleri yürürlüğe koydu. 31 Ekim 2026’ya kadar kırsal bölgelerde kaynak, spiral, taşlama ve kesme makinesi gibi kıvılcım oluşturan ekipmanlarla çalışacakların önceden jandarma veya polise bildirim yapması ve çalışma alanında yangına karşı gerekli ekipmanları hazır bulundurması zorunlu olacak.

12/08/2026 13:01 | Son Güncelleme : 09/09/2026 13:32 | Okunma Sayısı : 331 | Enes Atkan


Eskişehir’de kırsal alanlar için yangın tedbirleri artırıldı: Bildirim zorunlu olacak

Eskişehir Valiliği, kırsal alan ve orman yangınlarının önlenmesi, can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla 2026/1 sayılı Genel Emir’i yayımladı. Düzenleme kapsamında kırsal bölgelerde kıvılcım oluşturan makine ve ekipmanların kullanımına yönelik bir dizi tedbir getirildi.

10 Ağustos’ta yürürlüğe giren karar, 31 Ekim 2026 tarihine kadar Eskişehir il sınırları içerisindeki köy, orman köyü ve kırsal mahallelerde uygulanacak.

Düzenleme; tarla, bağ, bahçe, maden ocağı, çiftlik, hayvancılık tesisi ve diğer açık alanlarda kaynak makinesi, spiral, taşlama ve kesme makinesi ile benzeri kıvılcım oluşturan ekipmanlarla gerçekleştirilecek çalışmaları kapsıyor.

Çalışmaya başlamadan önce bildirim yapılacak

Yeni düzenlemeye göre kıvılcım oluşturan ekipmanlarla çalışma yapacak kişilerin faaliyete başlamadan önce bildirimde bulunması zorunlu olacak.

Çalışmanın gerçekleştirileceği bölgenin bağlı bulunduğu jandarma veya polis birimine bilgi verilecek. Bildirimler şahsen veya telefonla yapılabileceği gibi 112 Acil Çağrı Mobil Uygulaması (Hayat 112) üzerinden de gerçekleştirilebilecek.

Çalışma alanının çevresi en az 10 metre temizlenecek

Yangın riskinin azaltılması amacıyla çalışma alanının çevresindeki en az 10 metrelik bölümün temizlenmesi gerekecek.

Ot, anız, yaprak, çalı, talaş, akaryakıt, plastik, ahşap ve diğer yanıcı maddeler çalışmaya başlanmadan önce alandan uzaklaştırılacak.

Çalışma yapılan bölgede ayrıca en az 6 kilogram kapasiteli ABC tipi kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpü bulundurulması zorunlu olacak.

Yangına müdahale ekipmanı hazır tutulacak

Çalışmanın niteliğine göre su tankeri, su yüklü araç veya yeterli miktarda su içeren yangına müdahale ekipmanının da hazır bulundurulması gerekecek.

Çalışma boyunca ortaya çıkabilecek kıvılcım ve sıcak parçacıkların çevreye yayılmasını engelleyecek tedbirler alınırken, çalışma alanı sürekli gözetim altında tutulacak.

Valilikten yangın uyarısı

Eskişehir Valiliği, alınan önlemlerin önemine dikkat çekerek, “Bir kıvılcım, yılların emeğiyle büyüyen ormanlarımızı, tarım alanlarımızı ve doğal yaşamı tehdit eden büyük bir yangına dönüşebilir. Yangına karşı tedbir almak hepimizin sorumluluğudur” uyarısında bulundu.

 

10 Ağustos 2026 tarihinde yürürlüğe giren Genel Emir, 31 Ekim 2026 itibarıyla yürürlükten kalkacak.

Etiketler : Eskişehir EskişehirValiliği YangınTedbirleri OrmanYangını KırsalAlan GenelEmir
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı

Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı

Erasmus+ kapsamında yürütülen "Eğitim Perspektifinden Yetişkin Romanların İhtiyaçlarının Anlaşılması" projesinin ikinci ulusötesi toplantısı Eskişehir'de gerçekleştirildi.

1 ay önce
Porsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti

Porsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti

Eskişehir'in simgelerinden Porsuk Çayı'nın Sümer Mahallesi'nden geçen bölümünde su yüzeyinde biriken plastik şişe, ambalaj ve karton bardaklar çevre kirliliğine neden oldu.

1 ay önce
Kaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı

Kaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı

Eskişehir kent merkezinde kaldırıma park edilen bir otomobil, yayaların geçişini engelledi. Vatandaşlar, özellikle engelli bireyler, yaşlılar ve bebek arabası kullanan aileler için tehlike oluşturan görüntüye tepki gösterdi.

1 ay önce
Yorumlar